Wil van Kooij-Seinstra werd geboren in 1933. Zij groeide op in de polder tussen Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel. Haar vader was houtvlotter, hij leverde de - toen nog - houten heipalen voor de nieuwbouw. Het gezin woonde afgelegen en beschikte niet over elektriciteit en stromend water.

Opmerkelijke beslissing
Van jongs af aan had de kleine Wil veel affiniteit met tekenen en schilderen. Zij besloot dan ook na de middelbare school naar de kunstacademie te gaan, een opmerkelijke beslissing voor een meisje uit die streken. In Rotterdam volgde zij de Academie voor Beeldende Kunsten, een opleiding die ze in 1954 met succes afrondde.

Glaskunstenaar
Van 1954 - 1956 werkte zij in opdracht. Ook op het atelier van Louis van Roode, een in die tijd bekende glaskunstenaar, assisteerde zij bij het maken van de kunstwerken.

Exposities
Vanaf 1956 tot 1994 werkte zij in het onderwijs, waar zij aan kinderen, tieners én volwassenen de beginselen van het vak bijbracht. In haar vrije tijd bleef zij tekeningen en olieverfschilderijen maken. Vanaf 1992 volgde een serie exposities.